Midsommarfirandet

I morgon är det midsommarafton och det firas vilt i hela landet. Det har det också gjort just den här fredagen ända sedan 1952. Innan dess gällde lite andra regler nämligen. En fundering många har är vad är det som firas på midsommar? Och varför alla dessa traditioner? I det här inlägget försöker vi svara på några av funderingarna vad som gäller svenskt midsommarfirande.

Johannes Döparens dag.
Innan 1952 firades alltid midsommarafton den 23:e juni. Anledningen till detta är att det var samtidigt som Johannes Döparens dag inom kristendomen. Så pågick det ända sedan 1500-talet. Vid 1952 fick man dock nog över att midsommarafton så ofta inträffade mitt under jobbveckan och man bestämde sig för att det skulle ligga på en fredag istället. Spår av högtiden finns så långt tillbaka som ättesagorna på Island men beläggen för firandet före kristendomen är väldigt få.

Midsommarstången.
Man kan tänka sig att midsommarstången är en fallossymbol men den ursprunget kommer historiskt sätt från ett kristet kors.

Midsommarkransen.
Majoriteten känner nog i alla fall till att man ska plocka blommorna och lägga dessa under kudden. Traditionen kom dock ifrån att ogifta kvinnor, i total tystnad, skulle samla sju olika sorters blommor och sedan ligga och tänka på sin framtida man med dessa under kudden. Förr brukade man spara kransen fram till det var dag för julbadet då man trodde att blommorna skulle ge familjen ork att ta sig igenom resten av vintern.

Danserna runt stången.
All dans som förekommer runt midsommarstången var tänkt för att ungdomarna skulle umgås och lära känna varandra bättre. Lite som dagens natklubbar.

En annan lite intressant statistik är att dagen före midsommarafton brukar ungefär 1 100 000 människor befinna sig på Systembolaget någon gång under dagen. Något fler än en vanlig fredag då runt 700 000 svänger förbi. Det säljs också 13 miljoner liter dryck under midsommarveckan till skillnad från de vanliga 9 miljonerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *