Ljuva Öland

Naturen

På Öland kan man njuta av en utsikt över den mäktiga himlen tillsammans med horisonten längst havet var man än befinner sig. Året om flockas fågelskådare från hela landet hit för att se de lite ovanligare arterna ta mark vid Ottenby. Naturmässigt så erbjuder Öland en hel del. Neptuni ängar är en fröjd för ögat när man åker förbi. Även så klapperstensfälten ovanför Kalmarsund. När man är där så känns det ibland som man har hamnat på en helt annan planet. Där lila eller ljusgrå stenöknar är helt vanligt. Färgen ändras dramatiskt då blåelden blommar.

Kulturen

När september börjar nå sitt slut så är det dags för Skördefesten. Helgen är en favorit för hantverkarna och konstnärerna då alla Ölands verkstäder samt ateljéer är öppna för allmänheten. Om ni ska besöka skördefesten så kan det vara bra att ta sig runt på cykel då det kan bli en hel del bilköer.

Vill ni göra något roligt för hela familjen så kan ni besöka Eketorps fornborg vid Stora alvaret. Det är en otroligt gammal borg från 400-talet. Ringmuren och huset har senare återuppbyggts för att se lika fint ut som det en gång gjorde. Här finns god järnåldersmat, pilbågsskytte och många fritt gående djur. Om man är sugen på att köpa med sig någon souvenir kan man ta en sväng förbi Kastlösa glashytta.

Utomhusaktiviteter

För er som gillar att jogga eller cykla så är Öland helt perfekt eftersom att det är väldigt platt. Du slipper alla förfärliga uppförsbackar i motvind. Visst kommer du fortfarande få lite motvind ibland men även medvind. Persnäsjoggen på norra Öland och Victorialoppet i Borgholm är det många joggare som uppskattar.

Vill du ge dig ut på havet så passar det utmärkt att segla eller vindsurfa vid Haga Park som ligger precis söder om bron. Det går också att segla vid Byxelkrok. Ett annat tips är att bara packa en matsäck och ge er ut på alvaret för dagen-

Bad

Tusentals människor kommer till Öland för att sola och bada varje sommar. Som tur är finns det gott om både sandstränder och stenstränder att välja på. Böda strand och Köpingsvik är två långgrunda stränder som är de mest populära. Där brukar det vara en hel del folk.

Vill man ha en lite lugnare strand och inte är rädd för stenstränder finns det gott om sådana längs stenkusten mellan Byxelkrok och Äleklinta. I samband med dessa finns det också en massa kalkstenshällar som är hur sköna som helst att ligga och sola på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *