Fem vandringar i norra Sverige

I detta inlägg tänkte vi ge lite idéer på vandringar man kan genomföra i den norra delen av landet. Personligen tycker jag man hittar man den finaste naturen i hela landet där och många håller nog med mig. Observera att detta inte är någon rangordning om vilken som är den bästa.

Kungsleden. Detta är nog en av Sveriges populäraste platser för vandring och det finns över 400km att vandra runt på. Turen som går mellan Abisko och Nikkaloukta har en gång blivit utvald till världens vackraste vandring.

Sarek. Detta är nog en dröm för många. Sarek är placerat i västra Jokkmokk och är ett högfjällsområde med riktigt utmanande vandring. Sarek brukar kallar för riktig vildmark och det med all rätt. Det finns inga markerade leder, fjällstugor eller någon mobiltäckning på många platser.

Höga Kusten. Här hittar du magnifika utsikter över havet och skärgården. Du vandrar längs bergskanter, urskog med träd som är över 200 år och sandstränder. Höga Kusten är ett världsarv som erbjuder riktigt fin vandring.

Grövelsjön. Vid Grövelsjön finns det vandring som passar de flesta. Du kan välja mellan korta dagsturer till dagar i terräng utan vandringsleder. Ett populärt val är att ta båten över sjön för att sedan vandra tillbaks.

Du kan också välja att vandra över till Norska sidan för lite högre fjäll om du är sugen på det.

Jämtlandstriangeln. Denna klassiker är perfekt för den som vill vandra i naturen men ändå äta god mat på kvällen och sova i en skön säng på natten. Beläget en timmes bilfärd från Åre finns vandring för de flesta nivåer. Vandringsleden går mellan tre fjällstationer. Dessa är Blåhammaren, Sylarna och Storulvån.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *