Camping i Sverige

Camping är något som är älskat av det svenska folket. Det innebär att man bor i tält, husbil, husvagn eller stugby istället för på ett vandrarhem eller hotell. När man campar så är det vanligt att man rör på sig och tar sig runt med bil, cykel eller båt. Sover man under bar himmel och vandrar så brukar man kalla det för hajk och inte camping.

Den som campar utnyttjar smidiga boendeformer där plats och syfte inte spelar så stor roll. Campare är inte bara någon som spenderar ett par dagar på en campingplats utan även de som sover över i tält vid sportevenemang exempelvis. Det handlar som sagt mer om rörelsefriheten och inte platsen.

I Sverige så har camping varit populärt länge men intresset för campingplatser i landet ökar i snabb takt. Enligt fakta från SCR svensk Camping så var det under 2016 hela 15,6 miljoner gästnätter på Sveriges campingplatser.

Intresset är alltså oerhört stort och 77 % av gästerna är på semester inom landet. En anledning till att många nöjer sig med semester inom Sverige är vår höga standard när det kommer till camping. Det finns ofta mycket aktiviteter för familjer på campingplatser och det i samband med vacker natur.

Det campingformen som stigit mest i popularitet de senaste året är husbilen. Den gruppen växte med hela 14% 2016. Det var över en miljon campingnätter i husbilar 2016.

Valmöjligheterna är många när det kommer till camping. Det finns allt från familjecampingar men fina restauranger och internet rill vildmarksplatser utan vatten och el. Är ni en familj som tänkte åka iväg så kan vi rekommendera Däför Camping & Resort i Strömstad som nyligen har utsetts som bästa campingplats av Barnsemester.se. Vill ni hellre åka längre norrut och se fjäll, strand och midnattssol så är Piteå Havsbad också populär. Ifall Skåne lockar mer så kan ni njuta av en vacker omgivning på Mölle Camping som ligger nedanför Kullaberget.