Saker att göra i Stockholm

Stockholm är såklart ett måste att besöka. Här tar vi upp några saker att se och göra i huvudstaden.

Gamla Stan

Detta är en självklarhet för alla som är på besök i Stockholm. Gamla stan är där Stockholm först kom till 1252 och är oerhört bra bevarad. En av de största och bäst bevarade medeltida stadskärnorna i hela Europa.

Är du ute efter lite souvenirer eller konst så är gamla stan för dig. Det finns också museum, attraktioner, caféer, barer, restauranger och shopping vid intilliggande Riddarholmen. Med sina smala kullerstensgator och gula fasader får gamla stan en underbar karaktär. Det finns fortfarande idag källarvalv från medeltiden innanför väggarna.

Det finns flera vackra kyrkor och besöksvärda muséer i gamla stan. Nobelmuseet och Storkyrkan är placerade här. I mitten av området hittar du Stortorget som är det äldsta torget i Stockholm. Här hittar du också den äldsta gatan, Köpmangatan, som skrevs om redan på 1300-talet.

Fotografiska

Fotografiska är ett museum och mötesplats för och om modern fotografi. Varje år så arrangeras 4 olika huvudutställningar men också runt tjugo mindre. Bortsett från utställningarna finns ett fotogalleri, en bokaffär och en restaurang. På våningen högst upp finns också ett café där du kan ta en kopp kaffe till en otroligt vacker panoramavy över Stockholm.

Vasamuseet

Skeppet Vasa är den enda skepp från 1600-talet som fortfarande är bevarat. Över 95 % av skeppet är originaldelar och det är inrett med flera hundra skulpturer. Skeppet är 69m långt och tre master visar den ursprungliga höjden. Det var under sin jungfruseglats år 1628 som Vasa sjönk vid Stockholm. Det var inte fören 1961, alltså hela 333 år efter, som bärgningen påbörjades. Under nästan 50 år har skeppet sedan restaurerats till hur det var från början. Idag är skeppet Vasa det mest besökta muséet i norden med sjusiffriga besöksantal årligen. Det är också fri entré för alla upp till 18 år.

Kungliga slottet

Kungliga slottet är Sveriges Konungs officiella residens. Med över 600 rum är det ett av de största slotten i hela Europa. Det byggdes främst under 1700-talet och står på samma plats som Tre Kronor-borgen som brann ned 1697. Idag är slottet öppet för besökare och det finns fem museum i det.

 

Moderna Museet

Moderna museet har en otroligt stor samling med samtids- och modernkonst. Den sträcker sig från början av 1900-talet till idag och är en av världens största. Det finns verk från konstnärer som Picasso, Dalí, Warhol och Matisse. Det arrangeras även utställningar här. Allt detta är också med gratis inträde.